[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- 4 filety z dorsza
- 4 marchewki
- 2 bia"e rzodkwie
- 1 "yÝeczka cukru
- 2 "yÝki mas"a
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 "yÝeczka kawioru
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- Filety z dorsza posoliç, popieprzyç i pozostawiç w ch"odnym miejscu na godzin´ i 40 minut.
44
- W garnku rozpuÊciç mas"o.
- Jarzyny pokroiç w grube paseczki, wrzuciç na mas"o, dolaç troch´ wody i dodaç cukier.
- Przykryç tak, aby para mia"a ujÊcie (aby woda odparowa"a).
- Udusiç.
- Filety u"oÝyç na odwróconym do góry dnem talerzu i po"oÝyç na patelni lub garnku z gotujàcà si´ wodà.
- Przykryç i od momentu zagotowania podgrzewaç 10 minut (woda musi tylko mrugaç).
- Ugotowane filety prze"oÝyç na pó"misek, obok u"oÝyç uduszone na maÊle warzywa, kawior i drobno pokrojone jajka.
wo"owina po marynarsku
Sk"adniki:
- 8 befsztyków wo"owych
- 8 duÝych ziemniaków
- 4 cebul´
- 1 "yÝeczka tymianku
- 2 liÊcie laurowe
- 1 butelka jasnego piwa
- 1 "yÝka mas"a
- p´czek natki pietruszki
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- Roztopiç mas"o na patelni.
- Z pol´dwicy wykroiç befsztyki, delikatnie rozgnieÊç je d"onià i szybko smaÝyç z obu stron na maÊle.
- Cebul´ pokroiç w pó"plasterki, zez"ociç jà na maÊle pozosta"ym ze smaÝenia mi´sa.
- W garnku u"oÝyç najpierw przesmaÝonà cebul´, na nià mi´so a na to wy"oÝyç surowe, pokrojone w plastry ziemniaki.
- Dodaç tymianek, liÊç laurowy i duÝo soli i pieprzu.
- Wlaç piwo, przykryç i ca"oÊç dusiç ok. pó" godziny.
- Wy"oÝyç na talerz, posypaç natkà, pieprzem i solà.
- Obok po"oÝyç marynowane buraczki.
wo"ownia a la lindstorm
Sk"adniki:
- 600 g mielonej wo"owiny
- 100 g posiekanych marynowanych buraczków
- 1 "yÝka kaparów
- 100 g posiekanej cebuli
- 2 Ýó"tka
- 2 "yÝki mas"a
- 50 ml soku z buraków
- sól
- bia"y pieprz
Plan dzia"ania:
- Do zmielonej wo"owiny dodaç Ýó"tka, posiekanà cebul´, posiekane buraczki, kapary, sok z buraków (nie koncentrat!).
- Wyrobiç na jednolità mas´.
- Na ko’cu posoliç i popieprzyç, wymieszaç.
- Zmoczyç desk´ i zmoczonymi d"o’mi formowaç kotleciki, uk"adaç na desce.
- Rozgrzaç mas"o na patelni, k"aÊç kotleciki, smaÝyç doÊç szybko, aby mi´so w Êrodku by"o lekko róÝowe.
- Wy"oÝyç na talerz, obok po"oÝyç ca"e marynowane buraczki.
kanapka szwedzka  smolduch
Sk"adniki:
- pod"uÝna s"odka bu"ka
- pasta majonezowa z krewetkami i ogonkami raków
- p´czek zielonego koperku
Plan dzia"ania:
- W Êrodek pod"uÝnej, lekko s"odkiej bu"ki w"oÝyç past´ majonezowà z krewetkami i ogonami raków.
- Na wierzch po"oÝyç koperek.
W´drówka 86  Cztery pory smaku
[ NaleÊniki z serem ] [ Risotto jarzynowe ] [ Czarny bez w cieÊcie ] [ Zupa kacza ]
naleÊniki z serem
Sk"adniki:
- ciasto:
- 300g màki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
45
- woda gazowana
- 3 jajka
- 2 "yÝki oleju
- farsz:
- 300g sera [bryndza lub bunc]
- koperek
- mas"o
- Êmietana
- oscypek
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- sk"adniki na ciasto wymieszaç i smaÝyç naleÊniki na goràcej patelni
- roztopione mas"o dodaç do zmielonego sera
- do"oÝyç "yÝk´ kwaÊnej Êmietany, siekany ÊwieÝy koperek
- posoliç i popieprzyç
- nafaszerowaç naleÊnika  posypaç startym oscypkiem  zamknàç naleÊnika
- i obsmaÝyç
risotto jarzynowe
Sk"adniki:
- 300g ryÝu ARBORIO [krótki i p´katy]
- marchewka
- siekana cebula
- cukinia w pó"plasterkach
- seler naciowy [a dokladnie ko’cówka]
- w"oski koper
- kalarepka
- sza"wia
- 0,7l bulionu
- parmezan
Plan dzia"ania:
- na rozgrzane na patelnii mas"o wrzuciç:
- 3 listki sza"wi
- cebul´
- koper w"oski
- i ca"à reszt´
- zwi´kszyç ogie’ i wsypaç ryÝ
- zalaç to bulionem i kilka minut gotowaç
- dodaç mas"o i starty parmezan
czarny bez w cieÊcie
Sk"adniki:
- 250g màki
- woda
- jajka
- sól
- kwiaty czarnego bzu z "odyÝkami
Plan dzia"ania:
- zrobiç pó"p"ynne, lekko posolone ciasto
- moczyç bez w cieÊcie i smaÝyç na patelni
- podawaç polane syropem z czrnego bzu lub posypane c. puderem
zupa kacza
Sk"adniki:
- 1 roso"owa kaczka
- warzywa jak na rosó"
- 1-2 liÊcie laurowe
- ziele angielskie
- 1/2 g"ówki kapusty w"oskiej
- 2-3 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 150g surowego boczku
Plan dzia"ania: [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • moje-waterloo.xlx.pl
  •