[ Pobierz całość w formacie PDF ]

substancji, regulacja reakcji enzymatycznych, regeneracja tkanek, zwalczanie infekcji i wiele
innych.
Tkanka łącząca składa się z białka kolagenu, który stanowi do 30% wszystkich białek
organizmu. Jego molekuła składa się z trzech łańcuchów aminokwasów. W procesie
starzenia się organizmu, cienkie nici kolagenu łączą się w grube "liny". Wią\e się to ze
zmianą patologiczną "stela\u" łączącego organy wewnętrzne, wiązadła, ścięgna. W
konsekwencji - ściskanie organów wewnętrznych i odwodnienie ich. Pogarsza się
od\ywianie, słabnie odporność. W samej tkance łącznej na poziomie komórkowym
występuje koagulacja na zasadzie "starzenia się".
W tkance łącznej zostały przez samą naturą zakodowane tendencje do sprę\ania i
zgęszczania.
Jeśli zaś rozpatrywać cały organizm człowieka jako jedną całość, okazuje się, \e z powodu
stałej utraty płynu przez cerę, przy oddychaniu i oddawaniu moczu oddziaływuje na nas siła
sprę\ająca i wysuszająca.
Teraz mo\emy zdać sobie sprawę z tego ogromnego wysiłku naszego organizmu,
przeciwstawiającego się procesom ucisku i odwodnienia. Zatem nasze zadanie to codzienne
przeciwstawianie się za ka\dą cenę siłom ucisku i odwodnienia. Zciskającej sile Yang
musimy przeciwstawić rozszerzającą siłę Ing. Niestety, często robimy na odwrót. Dziwimy
się, dlaczego w naszym organizmie pojawiają się stwardnienia, kamienie i inne patologiczne
twory.
Ad 3. Orientując się we właściwościach koloidów protoplazmy komórek i płynów, tkanki
łącznej i całego organizmu, będziemy wiedzieli o charakterze oddziaływania - korzystnym
czy niekorzystnym - na niego środowiska zewnętrznego, produktów od\ywiania itp.
Na przykład wpływ środowiska zewnętrznego. Poniewa\ protoplazma komórek i płyny
organizmu stanowią płynną galaretę, ochłodzenie sprzyja zagęszczaniu, a rozgrzewanie -
rozcieńczaniu.
Sucha pogoda, odwadniając organizm będzie zagęszczała galaretę, natomiast wilgoć ją
rozcieńczy.
W taki sposób ustaliliśmy dwa przeciwstawne zjawiska: łączenie zimna i suszy sprzyja
zagęszczaniu koloidów organizmu, odwodnianiu komórek, wydzielaniu się w osadzie złogów
i soli, a tak\e innych substancji; łączenie ciepła i wilgoci sprzyja rozcieńczaniu i regeneracji
właściwości roztworów koloidalnych, wprowadza zalegające "\u\le", sole i inne substancje w
stan bardziej płynny, ułatwiając tym wyprowadzanie z komórek wszystkiego, co szkodliwe i
zbędne.
Teraz staje się zrozumiałe, \e na początku ka\dego czyszczenia nale\y uprzednio
rozcieńczyć koloidy organizmu, wprowadzić je w stan bardziej płynny, umo\liwiający
swobodną cyrkulację. Ułatwiać to będzie proces wydalania zanieczyszczeń.
W przeciwnym wypadku gęsta galareta mocno utwardzi się w organizmie, utrzymując
wszystkie \u\le (np. zgęstniała \ółć w woreczku \ółciowym). Dlatego jakakolwiek procedura
oczyszczająca bez uprzedniego przygotowania - zmiękczenia organizmu za pomocą
ogrzewania i uwalniania - nie przyniesie wielkiego efektu.
Jak mo\na oczekiwać, wielki wpływ na stan koloidów mają produkty od\ywiania. Całe nasze
po\ywienie stanowią roztwory koloidalne (białko mięsa, mleka, sera, jaj, produkty
zawierające mąkę i skrobię, owoce i warzywa).
56
Produkty te zostają rozdrobnione w jamie ustnej, zmoczone śliną, pęcznieją w \ołądku i dalej
w miarę trawienia i wchłaniania dostają się do krwi. W naczyniach krwionośnych dochodzi do
spotkania koloidów organizmu z koloidami po\ywienia.
W tym momencie zwiększa się gęstość płynnego środowiska organizmu. Przewa\ająca ilość
substancji od\ywczych zostaje oddana podczas gotowania. Oznacza to, \e nie posiadają
\adnego ładunku i mają tendencję do koagulacji. śeby do tego nie doszło, organizm oddaje
część swego ładunku elektrycznego - kosztem obni\enia ładunku, który posiadał w
komórkach, krwi i limfie. Powtórzenie tego procesu kilka razy dziennie, z roku na rok obni\a
nasz poziom energetyczny. Koloidy na wszystkich poziomach organizmu gęstnieją, powstają [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • moje-waterloo.xlx.pl
  •