[ Pobierz całość w formacie PDF ]

jest odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych cholesterolu, jego estrów oraz
lipidów, tworzenie blaszek miażdżycowych, prowadzące do zmniejszenia światła tętnic,
przez co jest utrudniony lub wręcz zahamowany przepływ krwi przez te naczynia. Zmiany
miażdżycowe mogą dotyczyć: naczyń wieńcowych, tętnic mózgowych, tętnicy głównej,
tętnic nerkowych czy tętnic kończyn dolnych. Wśród najczęstszych przyczyn miażdżycy
są: spożywanie pożywienia bogatoenergetycznego o dużej zawartości cholesterolu oraz
nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, otyłość, nadciśnienie tętnicze, wzmożona krzepliwość
krwi, palenie tytoniu, stres, mała aktywność fizyczna, a także czynnik genetyczny.
Zapobieganie miażdżycy i leczenie jej dietą sprowadza się do ograniczenia ilości energii
przyjmowanej z pokarmem, szczególnie u osób z nadwagą, zmniejszenia spożycia cukru
i tłuszczów zwierzęcych na rzecz bogatych w NNKT oraz witaminę E olejów roślinnych,
a także zwiększenia spożycia błonnika pokarmowego (do 40 g dziennie), witaminy C oraz
witamin z grupy B. Zaleca się zdecydowane ograniczenie spożycia takich produktów
obfitujących w cholesterol, jak wszystkie podroby i wędliny podrobowe, żółtka jaj, tłuste
mięsa i wędliny, a także sery oraz tłuszcze zwierzęce, nie wyłączając masła i śmietany.
Ilość cholesterolu dostarczana z pokarmem nie powinna przekraczać 300 mg dziennie.
Ponieważ 1 żółtko jaja zawiera 250 mg cholesterolu, nie powinno się spożywać więcej niż
3 jaja tygodniowo, lecz częściej można do przygotowania posiłków używać białka jaja,
które jest ubogie w ten związek.
Bardzo wskazane w żywieniu przeciwmiażdżycowym są: pieczywo razowe, kasze i inne
przetwory zbożowe, otręby, ryby morskie, chude gatunki mięsa, wędlin i serów oraz
owoce, pomidory, warzywa zielone liściaste, marchew i buraki. Owoce i warzywa należy
w miarę możliwości spożywać w postaci surowej, w postaci soków, przecierów. Potrawy
należy przyrządzać metodą gotowania i duszenia
z dodatkiem małej ilości oleju. Z drobiu należy zdejmować skórkę, a z mięs zewnętrzny
tłuszcz.
Podstawowym błędem żywieniowym, którego następstwem są choroby układu krążenia
jest pożywienie obfitujące w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol i nadmiar energii.
Bezpośrednim następstwem takiego odżywiania jest otyłość, nadciśnienie tętnicze,
wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów w surowicy krwi.
35
%7ływienie człowieka zdrowego i chorego
%7ływienie w profilaktyce chorób układu krążenia:
1. Stosowana dieta powinna normalizować masę ciała (BMI między 20 25).
2. Tłuszcze powinny stanowić mniej niż 30% energii dobowego zapotrzebowania, w tym
nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać do 10% energii, wielonienasycone
kwasy tłuszczowe do 7% oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe 10 15%.
3. Należy w diecie ograniczyć masło i śmietankę oraz wykluczyć: smalec, słoninę, boczek,
tłuste mięsa, tłuste sery, olej kokosowy, palmowy, wiórki kokosowe, zabielacze do
kawy, twarde margaryny i tłuszcze kuchenne (zródła nasyconych kwasów
tłuszczowych), podnoszące poziom cholesterolu we frakcji LDL oraz powodujące wzrost
krzepliwości krwi.
4. Wskazane jest stosowanie olejów: słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego,
bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także rzepakowego, oliwy z oliwek,
zródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu
frakcji LDL, a nawet podnoszą poziom cholesterolu frakcji HDL.
5. Bardzo ważne jest regularne (2 razy w tygodniu) spożywanie ryb morskich  zródeł
cennych kwasów tłuszczowych.
6. Spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300 mg dziennie. Z diety powinno się
wykluczyć produkty bogate w cholesterol, takie jak: podroby, żółtka jaj, śmietankę
i inne.
7. Ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia odgrywa błonnik pokarmowy,
którego zródłem są wszystkie owoce, warzywa, suche nasiona roślin strączkowych,
nierafinowane produkty zbożowe.
8. Warzywa i owoce są bogatym zródłem witamin antyoksydacyjnych (C,E), a wysycone
antyoksydantami cząsteczki LDL są mniej szkodliwe niż utlenione LDL. Warzywa
i owoce są zródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi. Duże ilości potasu znajdziemy
w: pomidorach, szpinaku, ziemniakach, fasoli, grochu, bananach.
9. Głównym zródłem energii powinny być produkty zbożowe, bogate w błonnik, magnez,
żelazo, witaminę B1, niacynę, cynk.
10. Cukier, nieposiadający żadnych niezbędnych składników odżywczych, a wpływający
na powstawanie otyłości, razem z cukrami prostymi (glukozą i fruktozą) nie powinien
dostarczać więcej niż 10% energii.
11. Białko w diecie powinno dostarczać 10 15% energii. Jego zródłem powinny być [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • moje-waterloo.xlx.pl
  •